Marum

Bio Forte bedrijft sinds 2012 een biomassacentrale in Marum (Groningen). Deze wordt gestookt op houtsnippers en voorziet 9 grotere gebouwen en een aantal particuliere woningen in de gemeente Marum van warmte. Het lokale openluchtzwembad, gemeentehuis, een verzorgingstehuis, basisschool, het sportcomplex De Holten, een fitness centre, de bibliotheek, een appartementencomplex, een aantal nieuwbouwwoningen en de voetbalvereniging zijn aangesloten op het speciaal hiertoe aangelegde warmtenet. De houtsnippers komen uit houtsingels in het Westerkwartier. Hiermee wordt direct bijgedragen aan de instandhouding van deze houtsingels.

Dit type stadsverwarming is uniek voor Nederland. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk komt dit type lokale, kleinschalige en duurzame warmtenetwerken wel voor. De biomassacentrale in de gemeente Marum is dan ook naar Zwitsers/Oostenrijks voorbeeld gebouwd en voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaarden die gelden in deze landen. De houtketel is relatief klein gedimensioneerd, maar wordt bijgestaan door een forse warmtebuffer zodat ook pieken in de warmtevraag kunnen worden gedekt. De hele installatie inclusief warmteafgifte bij de afnemers kan op afstand worden gemonitord. Een bestaande gasketel is ingezet als backup-ketel, zodat de warmtelevering altijd is gegarandeerd.

De investering in de gehele centrale, warmteleiding en voorzieningen bedroeg ruim 1 miljoen euro en is gerealiseerd door bouwbedrijf Tadema, Tubro Filter- Lucht- en Verbrandingstechniek, Installatiebedrijf Dijkhuizen en leidingleverancier Weijers Waalwijk. Een deel van de investeringen betreft subsidie van het Rijk en een Europese subsidie. Aan de Europese subsidie dragen ook de gemeente Leek, Marum, Grootegast en de provincie Groningen bij. De biomassacentrale verstookt ongeveer 1.800 m3 hout per jaar.

In totaal bespaart de centrale ongeveer 250.000 m3 gas per jaar.

CertiQ heeft het project als eerste in Nederland gecertificeerd voor duurzame warmte levering.

marum