Bio Forte bouwt momenteel in Zaanstad een hypermoderne biomassacentrale, welke vanaf oktober 2019 via een warmtenet de warmtevraag van ca. 2200 woningen in zuidoost Zaandam duurzaam gaat invullen. Dit leidt tot een besparing van ruim 2 miljoen m3 aardgas. Zie het filmpje of de website van het warmtenet Zaanstad voor een toelichting.

Helaas zijn er in de omgeving zorgen over de uitstoot van de centrale, omdat deze relatief dicht bij een aantal scholen en woningen is gesitueerd. Zie hiervoor dit item op Eenvandaag, uitgezonden op 9 april 2019. Ook is er een rapport verschenen waaruit zou blijken dat de uitstoot van de centrale onnodig hoog zou zijn. Helaas is dit rapport gebaseerd op verkeerde aannames, zo zijn wij als initiatiefnemer nooit gevraagd wat er precies gebouwd zou gaan worden. Zie ook de reactie van de verantwoordelijke wethouder van de gemeente Zaanstad op dit rapport.

De onrust over de mogelijk nadelige invloed op de luchtkwaliteit is onterecht. De centrale beschikt een zeer uitvoerige rookgasreiniging, waardoor het mogelijk is om aan emissie-eisen te voldoen welke slechts de helft van de reguliere wettelijke eisen bedragen. Om dit mogelijk te maken worden beide ketelinstallaties uitgerust met dubbele installaties voor de verwijdering van NOx (SNCR + SCR) en voor de verwijdering van fijnstof zowel een cycloon als doekfilter. Tenslotte wordt een rookgascondensor toegevoegd ter verhoging van het rendement en verwijdering van het allerlaatste beetje stof, NOx en SO2.

zaandam2

Een blik in de centrale. Links in de figuur staan verschillende filters opgesteld.